Salsa z bakłażana i pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała salsa ze świeżych warzyw. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan średniej wielkości: 1 sztuka
    - pomidory: 4 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - oregano suszone: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Salsa z bakłażana i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Salsa z bakłażana i pomidorów 1. Bakłażana obieramy i kroimy na plastry, które solimy. Odstawimy go na 10 minut, a po tym czasie papierowymi ręcznikami wycieramy wodę. Smażymy go na złoty kolor z obu stron.
  • Salsa z bakłażana i pomidorów 2. Pomidory sparzamy i dusimy na wolnym ogniu dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano.
  • Salsa z bakłażana i pomidorów 3. Po chwili dodajemy bakłażana i razem dusimy jeszcze chwilkę dodając przyprawy. Pod koniec duszenia dodajemy liście bazylii, dokładnie mieszamy. Całość można zblenderować. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować