Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!
35 min
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę.
Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju.
Studzimy.
2.Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
3.Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.
Komentarze