Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
    1 podwójny filet z kurczaka
    2 łyżki oliwy
    przyprawa do gyrosa
    sól do smaku
    100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
    1 cebula
    5 ogórków konserwowych
    1 papryka czerwona
    1/2 puszki kukurydzy
    4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu łagodnego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę.
    Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju.
    Studzimy.
  • Pierwsza warstwa 2. Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
  • końcowa warstwa 3. Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować