1.Włoszczyznę obrać. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Kawałek pora (biała i zielona część) pokroić drobno, dodać z startych warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki majonezu. Odstawić.
2.Ze środka pora wyciąć kilka długich liści. Sparzyć je wrzątkiem. Pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku, dodać 1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Liście pora rozłożyć jeden przy drugim. Na to wyłożyć część pietruszki, położyć rybę oprószoną solą i pieprzem i resztę pietruszki.
3.Rybę owinąć liśćmi pora. Na folii aluminiowej ułożyć kilka wiórków masła, na to położyć rybę. Na wierzch również położyć masło. Całość posypać solą i pieprzem.
4.Brzegi folii zwinąć. Rybę włożyć do piekarnika. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z wcześniej przygotowaną surówką. Smacznego :)
Komentarze