Ryba w korzenno-cebulowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonale smakuje zarówno na ciepło lub na zimno jako przekąska.Rewelacyjnie też wygląda na świątecznym stole.Polecam na Wigilijny stół dla osób ceniących swój czas.

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dag panierowanych kostek lub paluszków rybnych
    1/2 szklanki oleju do smażenia

    Sos:
    80 dag cebuli białej
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    2 łyżki octu winnego białego
    150 g koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    2 goździki
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżeczki cukru
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    natka pietruszki i plasterki cytryny do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przystawki

Ryba w korzenno-cebulowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rybę smażymy 1. Mrożoną rybę w kostkach kładę na rozgrzany olej i smażę na wolnym ogniu z obydwu stron na rumiany kolor.
  • Robimy sos 2. Sos: Cebulę obieram kroję w cienkie pół krążki wkładam do rondelka podlewam wodą oraz wlewam olej, dodaję ziele angielskie liść laurowy oraz goździki,przykrywam rondelek pokrywką i gotuję około 15 minut do miękkości. Gdy cebula jest już miękka dodaję koncentrat pomidorowy,doprawiam do smaku solą pieprzem wlewam ocet winny i słodzę do smaku.Wszystko razem jeszcze chwilę gotuję ,ciągle mieszając. Usmażoną rybę układam na owalnym półmisku obkładam sosem,dekoruję natką pietruszki oraz plasterkami cytryny. Zamiast paluszków rybnych do dania można użyć zwykłego fileta panierowanego w bułce tartej.

Porady

Do tego dania możesz użyć dowolnego fileta z ryby panierowanego w bułce tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować