Rogaliki z jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto rogaliki pieczone od wielu dobrych lat w moim domu... mięciutkie, rozpływające się w ustach, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie pasują podczas klikania w klawiaturę...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 2 sztuki
    - mąka: 1 kilogram
    - jajka: 4 sztuki
    - drożdże: 100 gramów
    - cukier: 10 łyżek
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 4 łyżki
    - jagody lub konfitura: 600 gramów
    - czekolada: 100 gramów
    - mleko: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić z 10 łyżkami cukru.


  • 2. 2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę .
  • 3. 3. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę (do wyrośnięcia).
  • 4. 4. Po tym czasie ciasto przeciąć na 4 części, po czym jeden z nich rozwałkować w kształcie dużego koła i przeciąć na 8 równych kawałków (wyjdą trójkąty).
  • 5. 5. Na każdy trójkącik nakładać jagody (przy grubszej stronie) i zwijać w rogala.
  • 6. 6. Piec w tem. 170'C ok pół godziny do lekkiego zarumienienia.
  • 7. 7. Po upieczeniu posmarować polewą, rozpuszczoną z mlekiem (trochę to żmudne, gdyż trzeba smarować każdego rogala osobno).
  • 8. 8. Można posypać cukrem pudrem, zamiast polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować