Rogaliki z jagodami

  • wyświetlono: 3189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne drożdżowe rogaliki z jagodami, które nauczyła mnie piec moja mama. Ich plus , że można je robić każdej porze roku.

uuuuuunazwy-1

Składniki

Ciasto:
Ciasto:
1kg mąki
1/2kg margaryny
6 jajek
2 żółtka
5dkg drożdży
1/2 szkl. cukru


Nadzienie:
około 1 litr jagód( świeżych bądź mrożonych)
cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z jagodami

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Odrywamy kawałek ciasta , rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty. Na każdy kwadrat dajemy po płaskiej łyżeczce cukru.
  • 3. Na kwadrat dodajemy jagody i zwijamy - tworząc rogalika. Robimy tak z każdym kwadratem.
  • 4. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Aż nabiorą złotego koloru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaJagodyDrozdzowe rogalikirogaliki z jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

image-1pcno1l

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Perowańce

Dodane przez: BetiS

Parowańce z jagodami

Pampuchy, czyli inaczej parowańce...

rogaliki z masą krówkową

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rogaliki z masą krówkową

To najdelikatniejsze, wręcz rozpływające...

Kruche rogaliki z budyniem

Dodane przez: joanna30

Kruche rogaliki z budyniem

Przepyszne, kruche rogaliki z waniliowym...

Rogaliki drożdżowe z wody

Dodane przez: Asialuszcz

Rogaliki z wody

Są to rogaliki drożdżowe które...

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

Dodane przez: Jaga85

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

Rogaliki wyszły mięciutkie i pulchne....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE