Rejbak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 10 osób
  • Średni

Danie syte, tuczące, ale niesamowicie pyszne. Pochodzi z regionalnej kuchni kurpiowskiej. Idealne połączenie ziemniaków i kaszy manny.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - kasza manna: 0.5 kilograma
    - cebula duża: 1 sztuka
    - słonina: 25 dekagramów
    - jajka świeże: 3 sztuki
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz czarny świeżo mielony (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rejbak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Dowolną foremkę wysmarować tłuszczem.
  • 2. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na małym ogniu. Cebulę drobno posiekać i dodać do skwarek. Zeszklić i zrumienić
  • 3. Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody i włożyć do miski. Dodać kaszę mannę i jajka i wyrobić na zwartą, jednolitą masę
  • 4. Dodać sól i dużo czarnego mielonego pieprzu oraz cebulę ze skwarkami i częścią wytopionego tłuszczu. Dokładnie wymieszać, przelać do formy i piec 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza manna Słonina Ziemniaki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować