Babka Ziemniaczana, kartoflak, blaszak, bugaj, pyrczok, rejbak, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Babka ziemniaczana - proste danie dla smakoszy ziemniaków w podstawowej wersji z boczkiem. Treściwa i sycąca -najlepiej podawać z surówką.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1.5 kg ziemniaków
    *250 g boczku wędzonego
    *3 jajka
    *3 łyżki mąki ziemniaczanej
    *2 średnie cebule
    *2 ząbki czosnku
    *1 łyżeczka majeranku
    *1 łyżeczka pieprzu
    *1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    *olej
    *bułka tarta
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, kartoflak, blaszak, bugaj, pyrczok, rejbak, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać cebulę- wszystko zrumienić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w kielichu do koktajli- będzie szybciej J. Powstałą masę przelać na sitko- podłożyć miskę pod spód. Zebraną wodę odlać pomału zostawiając osad ze skrobi na dnie. Do miski dodać ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Keksówkę natłuścić , obsypać bułką tartą. Wlać masę ziemniaczaną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 1.5 h . Po 45 minutach pieczenia posmarować wierzch olejem lub ułożyć plasterki boczku. Odstawić na chwilę by odpoczęła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Jajka Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować