Babka ziemniaczana, kartoflak, blaszak, bugaj, pyrczok, rejbak, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać cebulę- wszystko zrumienić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w kielichu do koktajli- będzie szybciej J. Powstałą masę przelać na sitko- podłożyć miskę pod spód. Zebraną wodę odlać pomału zostawiając osad ze skrobi na dnie. Do miski dodać ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Keksówkę natłuścić , obsypać bułką tartą. Wlać masę ziemniaczaną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 1.5 h . Po 45 minutach pieczenia posmarować wierzch olejem lub ułożyć plasterki boczku. Odstawić na chwilę by odpoczęła.
Komentarze