Razowe bułki z ziarnami

4.98 (195 ocen)

Pyszne bułki śniadaniowe zawierają dużo błonnika i zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Na 12 sztuk :
    250 g mąki pszennej razowej
    300 g mąki pszennej typ 550
    250 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka z czubkiem soli
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.98 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Razowe bułki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i mlekiem, zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (przynajmniej 10 minut)
    Pod koniec wsypać siemię, i po łyżce ziaren słonecznika i dyni ,resztę zostawić do posypania wierzchu.
    Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu , aby wyrosło.
  • 3. Ciasto wyjąć na blat, odgazować (uderzyć dłonią kilka razy, aby wyszło z niego nadmiar powietrza)
    Podzielić je na 4 części, a potem każdą jeszcze na 3, uformować 12 bułeczek.Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce , posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Bułki piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180*C
    Wyjąć wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować