Bułki razowe

5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne bułeczki razowe, doskonałe na śniadanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    3/4 szklanki wody
    1 dkg świeżych drożdży
    1 łyżeczki oleju
    2 łyżki pestek słonecznika
    sól
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając olej i wodę zagnieść ciasto.
    Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut aż wyrośnie.
    Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut aż wyrosną.
    Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C. Z termoobiegiem na 200 st C
    Piec ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować