Razowe postrzępione bułki z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowe zawsze najlepsze:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 215 g mąki razowej

    85 g mąki żytniej

    300 g mąki pszennej typ 750

    20 g siemienia lnianego

    20 g pestek dyni

    5 g cukru

    1,5 łyżeczki soli

    50 g świeżych drożdży

    600 ml wody-letniej przegotowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Razowe postrzępione bułki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże, dodać 100 ml wody, wymieszać i zostawić na 10 minut. Do dużej miski przesypać wszystkie mąki, dodać cukier, sól oraz oba ziarna. Wymieszać. Wlać drożdże i również wymieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę i zagniatać mikserem z końcówką haka. Wyrabianie powinno trwać około 6-7 minut. Ciasto jest mocno klejące, ale tak ma być. Przykryć miskę czystą ściereczką i zostawić na 2 godziny.
  • 2. Po tym czasie nabierać dużą łyżką po 100 g ciasta i odkładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki nie będą miały równego, regularnego kształtu, ale taki "postrzępiony" i to stanowi jej urok. Posmarować bułki wodą i obsypać płatkami żytnimi. Odłożyć bułki na jeszcze 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec bułki około 18-22 minuty do wyraźnego zrumienienia.
  • 3. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

    Smacznego!

    12 sztuk po 188 kcal jedna
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować