Razowe postrzępione bułki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże, dodać 100 ml wody, wymieszać i zostawić na 10 minut. Do dużej miski przesypać wszystkie mąki, dodać cukier, sól oraz oba ziarna. Wymieszać. Wlać drożdże i również wymieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę i zagniatać mikserem z końcówką haka. Wyrabianie powinno trwać około 6-7 minut. Ciasto jest mocno klejące, ale tak ma być. Przykryć miskę czystą ściereczką i zostawić na 2 godziny.
2.Po tym czasie nabierać dużą łyżką po 100 g ciasta i odkładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki nie będą miały równego, regularnego kształtu, ale taki "postrzępiony" i to stanowi jej urok. Posmarować bułki wodą i obsypać płatkami żytnimi. Odłożyć bułki na jeszcze 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec bułki około 18-22 minuty do wyraźnego zrumienienia.
Komentarze