Pani Walewska z kremem orzechowym

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie.Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, pycha!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha 25/30

    Kruche ciasto:
    ½ kg pszennej mąki
    ½ szklanki cukru pudru
    20 dag masła
    6 żółtek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Beza:
    6 białek
    Szczypta soli
    1 czubata szklanka cukru pudru
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    10 dag orzechów włoskich
    10 dag płatków migdałowych
    Słoiczek dżemu porzeczkowego

    Krem orzechowy:
    30 dag orzechów włoskich
    300 ml mleka
    20 dag cukru
    30 dag masła
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Pani walewska z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vl32n9 1. Ciasto:

    Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować cienko dżemem.
  • image-0qrqo01 2. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli w trakcie ubijania wsypywać partiami cukier puder cały czas miksując, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować, piana ma być sztywna i lśniąca,
  • image-1y36jk4 3. wyłożyć w równych proporcjach na przygotowane blaty z ciasta kruchego, posypać rozdrobnionymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piec obydwa blaty w temp 165*c przez 35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową.
    Placki wystudzić.
  • image-0oe3d65 4. Krem orzechowy:
    Orzechy włoskie zmielić drobno.
    W gotującym się mleku rozpuścić cukier, podgrzewając na ogniu około 7 minut aż mleko lekko się zredukuje, wtedy wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować 5 minut. Masę zestawić z ognia i wystudzić.
  • image-1iyb04n 5. Miękkie masło utrzeć na puch, miksować dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować.
  • image-0my80fx 6. Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki do temperatury pokojowej wtedy mięknie i ładnie się kroi.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować