Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma kruchymi i bezą plackami, przełożone masą budyniową. Przepis podpatrzyłam : http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pani-walewska-7908.html
masa budyniowa:
-3/4 l. mleka
-2 białe budynie
-2 żółtka(po białku do bez)
-5 łyżek cukru
-200 g. masła
esy-floresy:
-1 gorzka czekolada
Sposób przygotowania przepisu:
PANI WALEWSKA
1.
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i zagnieść. Podzielić na pół i wylepić dwie jednakowe blachy 30x40 (z papierem).
2.
Powidła rozsmarować na dwie blaszki.
3.
Jedną blaszkę podpiec 20 min. w 175 *.Odstawić do przestygnięcia, od razu włożyć 2 blaszkę do podpieczenia.
4.
4 białka ubić ze szczyptą soli, potem pudrem. Przesiać pół budyniu i na niskich obrotach miksera wmieszać. Wyłożyć na podpieczony 1 placek.
5.
Posypać połową migdałów.
6.
Ponownie piec z 15 min. Z drugim plackiem zrobić tak samo.
7.
masa budyniowa- Na 2 szklankach mleka z cukrem ugotować budynie, rozmieszane z żółtkami i z 1 szklanką mleka.Odstawić do letniego, często mieszając,żeby skórka się nie utworzyła.Zmiksować masło, dodając porcjami budyń.Wyłożyć na 1 placek.
8.
Przykryć drugim plackiem.(ja przekroiłam, bo cały nie dało się przenieść)
9.
Czekoladę roztopić nad parą i polać w esy-floresy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze