Pulpety z indyka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste, smaczne i dietetyczne danie

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5o kg mięsa mielonego indyczego
    1 jajko
    1 namoczona w zimnej wodzie duża kajzerka
    2 łyżki kaszy manny
    3 łyżki bułki tartej
    2 cebule
    pół łyżeczki majeranku
    szczypta suszonego czosnku
    sól
    pieprz
    100 ml śmietany
    2-3 łyżki mąki
    1 pęczek koperku
    1 łyżka przyprawy warzywnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1 litr wody , 1 obraną cebulę, przyprawę warzywną i gotujemy przez chwilę.
    Do mielonego mięsa dajemy namoczoną w wodzie bułkę dokładnie odciśniętą z wody, drobno posiekaną drugą cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną i jajko.
    Doprawiamy majerankiem , czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
    Wilgotną dłonią formujemy kulki i wkładamy do wywaru , gotujemy około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z wywaru robimy sos.
    Mąkę miksujemy z śmietaną i wlewamy do wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Do gotowego sosu wkładamy pulpety i chwilę razem podgrzewamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować