Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową

4.51 (194 ocen)

  • 50 min

Doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Każdemu będą smakować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    1/2 szklanki wody,
    50g masła,
    100g mąki,
    3 jajka,
    szczypta soli,
    Pasta:
    5 jajek,
    1/2 cebuli,
    2 łyżki majonezu,
    1/2 łyżki świeżego startego chrzanu,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki Pasta jajeczna

Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło oraz sól. Rozpuszczamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Cały czas mieszając zaparzamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy okrągłe ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Pasta: Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Na spód ptysia nakładamy łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywamy wierzchem i sklejamy. Gotowe ptysie układamy na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować