Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło oraz sól. Rozpuszczamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Cały czas mieszając zaparzamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy okrągłe ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2.Pasta: Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
3.Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Na spód ptysia nakładamy łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywamy wierzchem i sklejamy. Gotowe ptysie układamy na talerzu.
Komentarze