Wytrawne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie, wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 - 20 min w temp. 200 st.
2.Farsz z tuńczyka: Jajko pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary, rozdrobnionego tuńczyka, majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
3.Farsz z kurczaka: Mięso oddzielić od kości i skórki, pokroić drobno. Dodać pokrojone w małą kostkę morele, posiekane orzechy i miętę.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
4.Farsz z sera: Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Jajko pokroić w kostkę, żurawinę pokroić w paseczki. Wszystko połączyć, dodać chrzan, majonez, pieprz i sól i wymieszać.
5.Farsz z szynki: Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, doprawić i wymieszać.
6.Ptysie przekroić, napełnić dolną część farszem i przykryć górną częścią. Od razu podawać.
Porady
Majonezu do poszczególnych farszy dajemy tylko tyle, żeby połączyć składniki.
Komentarze