PTYSIE Z PASTĄ JAJECZNO – ZIOŁOWĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mam dla Was przepis na pyszne ptysie wypełnione po brzegi pastą jajeczno – ziołową.Niesamowicie aromatyczne, pyszne i błyskawicznie do zrobienia.Takie ptysie są świetnym pomysłem zarówno na imprezową przekąskę, jak i np. 2 leniwe śniadanie.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 6 dużych szt )

    CIASTO:

    * woda – ok. 5 szkl
    * masło – 50 g
    * mąka pszenna – 0,5 szkl
    * jajko – 3 szt



    NADZIENIE:

    * jajka – 3 szt
    * majonez – 4 łyżki
    * szczypiorek, pietruszka – 1 pęczek
    * świeże kiełki
    * sól, pieprz, sok z cytryny

    + świeży, zielony ogórek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ptysie z pastą jajeczno – ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka.

    Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy jajka – wbijajmy jedno, miksujemy, wbijamy drugie, miksujemy, itd.

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,

    Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy.

    NADZIENIE:

    Ugotowane na twardo jajka miksujemy z majonezem,dodajemy posiekane zioła ,doprawiamy do smaku, i wstawiamy do schłodzenia.

    CAŁOŚĆ:

    Wystudzone ptysie napełniamy pastą jajeczną i posypujemy kiełkami.

    Ps. Świetnym dodatkiem jest świeży, zielony ogórek, który orzeźwi całość!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczypiorek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Grillowany bakłażan z pastą jejeczno-serową

To może cię zainteresować