Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ryba nafaszerowana masłem połączonym z peperoni i ziołami, do tego chrupiące warzywa, a wszystko z jednej blaszki.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (ok. 500 g)
    50 g masła
    1/2 pepperoni (świeża, czerwona)
    1 łyżka świeżej pietruszki
    1 łyżka świeżego koperku
    4 zielone szparagi
    4-5 pomidorków (niem. Cocktail Strauchtomaten, ang. Cocktail Vine Tomatoes)
    1 cukinia
    2-3 łyżki oliwy
    2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (np. o posmaku żurawiny)
    3 ząbki czosnku
    do smaku sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby należy umyć, obciąć głowy, osuszyć ręcznikiem papierowym, również w środku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rybę natrzeć solą i ułożyć na blaszce.
  • 2. Peperoni posiekać na drobne kawałki, zioła również posiekać i wszystko wymieszać z miękkim masłem. Rybę nafaszerować masłem, można trochę nałożyć na wierzch ryby. Podczas pieczenia, topiące się masło, ochroni rybę przed wysuszeniem.
  • 3. Warzywa umyć, cukinię pokroić w niezbyt cienkie plastry, ułożyć wszystkie warzywa pomiędzy rybą. Czosnek sprasować lub drobno pokroić, nałożyć na warzywa, należy je też polać oliwą, octem i posypać solą i pieprzem. Wstawić całość do rozgrzanego piekarnika 180 st. C na 20-30 minut.

Porady

Jeżeli używamy dużego peperoni (ok. 10-15 cm długości) weźmy pół papryczki, a gdy mamy mniejsze to możemy wkroić całą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować