Grillowany pstrąg w masełku ziołowym

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś grilluję rybki, a dokładnie pstrągi.
Rybka z aromatycznym masełkiem z dodatkiem ziół, koperku, natki pietruszki, czosnku oraz tymianku i rozmarynu.
Dodatkowo plastry cytryny dodają wyjątkowego smaku rybce.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeże pstrągi 2,
    sól i pieprz,
    masło 50 g,
    cytryna kilka plasterków + do dekoracji,
    czosnek 2 ząbki,
    czosnek granulowany 1 łyżeczka,
    koperek zielony kilka gałązek,
    natka pietruszki kilka gałązek,
    tymianek,
    rozmaryn,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Łosoś z piekarnika

Grillowany pstrąg w masełku ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże pstrągi oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Oczyszczone pstrągi nacieramy jak wewnątrz tak i zewnątrz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrągi okrywamy papierem do pieczenia i wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki.
    W między czasie masło łączymy z ziołami prowansalskimi doprawiamy solą i pieprzem.
    Do środka brzucha ryby rozcieramy masełko, wkładamy plasterki czosnku, wkładamy gałązki natki pietruszki, koperku, tymianku, rozmarynu oraz plasterki cytryny.
    Rybki przekładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem.
    Wierzch ryby smarujemy oliwą.
    Na każdej układamy plastry masła, zwijamy i układamy w specjalnym koszyku do wędzenia.
    Ryby kładziemy na rozgrzanym grillu często obracając grillujemy około 30 - 40 minut na małym ogniu (prawie tylko dymem).

    Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami.

Porady

Przygotowanie 30 minut + czas marynowania + czas grillowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grillowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować