Homar zapiekany z masłem ziołowym

4.5 (143 ocen)

Bardzo efektowny początek uroczystej kolacji !

Składniki:

  • 1 homar - u mnie mrożony, gotowany
    masło ziołowe:
    3 - 4 łyżki miękkiego masła
    1 ząbek czosnku
    zioła (pietruszka, koperek, kolendra)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Homar zapiekany z masłem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Homara, mrożonego, rozmrozić.
  • 2. 2 Przeciąć wzdłuż na pół. Wyjąć jadalne części czyli mięso z ogona i z odciętych szczypiec. Pozostałą, miękka zawartość skorupy wyrzucić.
    Skorupę opłukać, będziemy w niej zapiekać mięso.
  • 3. 3 Wymieszać składniki ziołowego masła. Obłożyć nim homara.
  • 4. 4. Tak przygotowane połówki ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania lub na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 10 minut. Smacznego!

Porady

Jeżeli robicie homara po raz pierwszy warto poszukać na Youtube filmów pokazujących czyszczenie homara - są bardzo pomocne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Homar Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować