Przysmak wędkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyścić i wypatroszyć ryby, dokładnie je umyć (nie odcinać głów).
2.W garnku zagotować bulion, włożyć przygotowane ryby i gotować ok. 30 – 35 minut, aby ryby były miękkie, ale się nie rozpadały.
3.Następnie wyjąć je z garnka, a gdy ostygną, odciąć i wyrzucić głowy, a mięso obrać z ości i ponownie włożyć do zupy.
4.Śmietanę wlać do miseczki, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać z powrotem do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku, zagotować i zdjąć z ognia.
5.Dodać pokrojone na kawałki pomidory (najlepiej bez skórki) oraz posiekany koperek lub natkę.
6.Podawać od razu po ugotowaniu. Doskonale pasuje tu drobny makaron, zacierki albo białe pieczywo.
Komentarze