Przysmak wędkarza

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Mam szwagra wędkarza, który zaopatruje mnie w świeże rybki. Myślę, że smakowałaby mu ta zupa prosto znad mazurskich jezior

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - okoń: 1 kilogram
    - pomidory średnie: 2 sztuki
    - bulion warzywny (może być z kostki): 1 litr
    - kwaśna śmietana 22%: 0.33 szklanki
    - natka lub koperek (pęczek): 1 sztuka
    - sól i świeżo zmielony pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Przysmak wędkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić i wypatroszyć ryby, dokładnie je umyć (nie odcinać głów).
  • 2. W garnku zagotować bulion, włożyć przygotowane ryby i gotować ok. 30 – 35 minut, aby ryby były miękkie, ale się nie rozpadały.
  • 3. Następnie wyjąć je z garnka, a gdy ostygną, odciąć i wyrzucić głowy, a mięso obrać z ości i ponownie włożyć do zupy.
  • 4. Śmietanę wlać do miseczki, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać z powrotem do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku, zagotować i zdjąć z ognia.
  • 5. Dodać pokrojone na kawałki pomidory (najlepiej bez skórki) oraz posiekany koperek lub natkę.
  • 6. Podawać od razu po ugotowaniu. Doskonale pasuje tu drobny makaron, zacierki albo białe pieczywo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Okoń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować