Przysmak z indyka

4.41 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domowa kiełbasa ze słoika z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki.

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka (czystego mięsa bez skóry i kości)
    800 g filetu z piersi indyka
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka soli peklowej
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka majeranku
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.41 (212 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przysmak z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z udźca zmielić w maszynce,filet pokroić w średnią kostkę. Do miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać wszystkie przyprawy,żelatynę i wodę. Wymieszać wszystko dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Wyparzone słoiki napełnić masą mięsną,zakręcić i pasteryzować przez 1 godzinę. Słoiki pozostawić do wystygnięcia po czym ponownie pasteryzować przez 45 minut. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować