PRZEKŁADANIEC TRUSKAWKOWY

5 (175 ocen)

ciasto to można robić przez cały rok

Składniki:

  • Biszkopt: blaszka 24x36 cm
    5 jajek
    szczypta soli
    1 budyń waniliowy
    3/4 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus truskawkowy:
    300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    3/4 szkl. wody
    1 galaretka truskawkowa
    Krem:
    1/2 tabliczki białej czekolady
    300 g śmietany kremówki
    1 śmietan-fix
    gorzka czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Przekładaniec truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrajowujemy na 2 placki.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus.
  • 4. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować