Ciasto Truskawkowa Panna

4.5 (168 ocen)

Najlepsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. Jest proste w przygotowaniu, lekkie, dosyć tanie, a jak smakuje...... Moja rodzina i znajomi wręcz za nim przepadają. Piekę go przez okrągły rok, a to za sprawą zrobionych w sezonie truskawkowym zapasów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    niepełna szklanka cukru
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36% (może być też 30% - ja używam 36%)
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru

    Masa truskawkowa:
    0,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Ciasto truskawkowa panna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier, olej i ocet, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę 25x40 cm. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 st.C.
  • 2. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixami. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l wody i studzimy. Truskawki miksujemy i stopniowo łączymy z tężejącymi galaretkami. Jak masa zacznie ponownie tężeć (można wstawić masę do lodówki, aby skrócić czas oczekiwania) - wykładamy na śmietanę.

Porady

W sezonie "truskawkowym" przygotowuję sobie zapas musu truskawkowego: umyte i osączone truskawki miksuję blenderem, mus przelewam do dokładnie umytych pojemników np. po maśle lub margarynie i zamrażam. Do przygotowania ciasta wystarczy 1 pojemnik po dużym maśle lub 2 po małym. Dzięki temu "Truskawkowa Panna" gości na naszym stole, kiedy tylko mamy na nią ochotę. A zapewniam: zimą smakuje jeszcze bardziej niż latem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować