Truskawkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25 30 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
2.Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi. Jak konfitury będą zaczynały tężeć to dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkopta wylewamy połowę konfitury truskawkowej, kładziemy drugą część biszkopta i wylewamy drugą część konfitury. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
3.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajmy cukier puder dalej miksując. Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto.
4.Na wierzch posypujemy starta czekoladą na średnich oczkach tarki.
Porady
Każdy piekarnik jest inny, więc radzę sprawdzić po 20 minutach czy jest już upieczony.
Ja zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie i czekam aż ostygnie lub studzę w misce z zimną wodą i zimną dodaję do śmietany.
Komentarze