Postanowiłam na całego wykorzystać sezon truskawkowy i się trochę rozszalałam :) ciasto to nie wymaga pieczenia , jest pyszne z delikatnym musikiem i pianką mmm , warte wypróbowania.
2 godz.
Składniki:
24 herbatniki
20 podłużnych biszkoptów
2 budynie waniliowe bez cukru
500 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
650 g truskawek
4 galaretki truskawkowe
300 g śmietany 30 %
400 g jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
Truskawkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę o wymiarach 25x36 wykładamy folia aluminiową na dnie układamy herbatniki. Z mleka i budyniów gotujemy budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z ostudzonym budyniem na puszysta masę , wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy.
2.Na masie budyniowej układamy biszkopty w odstępach 5 mm ,450 g truskawek miksujemy na mus , 3 galaretki rozpuszczamy w 1 L gorącej wody , studzimy. Wystudzona galaretkę wlewamy do musu truskawkowego, wszystko dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia . Wylewamy mus delikatnie na biszkopty , odstawiamy do całkowitego stężenia musu.
3.Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody n, następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na koniec dodajemy cukier waniliowy, jogurt mieszamy z cukrem pudrem . Jogurt mieszamy z ubita śmietanką , następnie wlewamy ostudzoną żelatynę , dokładnie mieszamy i wylewamy na mus truskawkowy.Wstawimy do lodówki.
4.Pozostałe truskawki również miksujemy, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy , mieszamy z musem , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Z musu robimy kleksiki na wierzchu ciast , ciasto odstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki :)
Komentarze