Budyniowo-truskawkowy przekładaniec na herbatnikach

  • wyświetlono: 1103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne połączenie kakaowych herbatników z przepyszną masą budyniową z dodatkiem wiórek kokosowych, truskawkami w galaretce i pianką śmietanowo truskawkową. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Idealne na każda okazję. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

b
  • 16 porcje
  • 30min

Składniki

Składniki: blacha ok. 20cm x20 cm
masa budyniowa:
• 1 budyń śmietankowy bez cukru ( po 35g),
• 300 ml mleka 3,2%,
• 120 g masła 82%,
• 2-3 łyżek cukru,
• 2 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć),
truskawki w galaretce:
• kilka truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa (lub poziomkowa),
• 300 ml wrzątku,
pianka śmietanowo-truskawkowa:
• 200 ml śmietany 36 %,
• 150 g truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa (lub poziomkowa),
• ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
• herbatniki kakaowe,

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowo-truskawkowy przekładaniec na herbatnikach

  • 1. Na dnie tortownicy układamy połowę ciastek.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciastka. Gdyby masa źle była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować. Na masie budyniowej układamy drugą warstwę herbatników.
    truskawki w galaretce:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy na herbatniki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Na wierzchu układamy trzecia warstwę herbatników.
    pianka śmietanowo-truskawkowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Truskawki miksujemy i łączymy z galaretką ( można razem zmiksować).
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając. Masa będzie lejąca.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Porady

Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły od mas.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaDesersłodkościna każda okazjędo kawybez pieczeniatruskawki w galaretceplacek z truskawkamiplacek z masą budyniowąpianka śmietanowo-truskawkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Budyniowiec na herbatnikach

Dodane przez: joanna30

Budyniowiec na herbatnikach

To nieskomplikowane ciasto, które...

truskawkowo-porzeczkowy przekładaniec

Dodane przez: bpuzio

ciasto truskawkowo-porzeczkowy przekładaniec

słodki i winny, idealny na gorące...

Ciasto trójkolorowe na herbatnikach

Dodane przez: Ocia2507

Ciasto trójkolorowe na herbatnikach

Szybkie a zarazem pyszne ciasto,...

Słonecznikowiec na herbatnikach

Dodane przez: joanna30

Słonecznikowiec na herbatnikach

Bardzo szybkie i nieskomplikowane...

przekładaniec  z herbatnikami

Dodane przez: Bożena Z.

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia...

dla wielbicieli chałwy.......proste...

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE