Przekładane ciasto z masą jabłkową i budyniową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciacho polane polewą czekoladową

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku
    Masa jabłkowa: 2 kg jabłek
    2 galaretki jednego koloru
    Masa budyniowa: 1 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    kostka margaryny
    szklanka mąki pszennej
    pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    jajko
    Polewa: kostka margaryny
    szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    Pozostałe składniki: duża paczka herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Przekładane ciasto z masą jabłkową i budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekladane ciasto z masą jabłkową i budyniową 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki 35x20 i piec ok. 20 min w 160 C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, uprażyć z dodatkiem łyżki masła, potem dodać galaretki w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki mleka wymieszać dokładnie mąki, budyń i jajko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukrów, dodać mieszankę, ugotować jak budyń, ostudzić. Wystudzony zmiksować z tłuszczem. Przełożyć ciasto: biszkopt-połowa masy jabłkowej, połowa masy budyniowej-biszkopt-masa jabłkowa-masa budyniowa-herbatniki. Wstawić do lodówki. Składniki na polewę włożyć do garnka, zagotować mieszając, ostudzoną polać ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto      z biszkoptami

To może cię zainteresować