Przekładane ciasto z masą jabłkową i budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki 35x20 i piec ok. 20 min w 160 C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, uprażyć z dodatkiem łyżki masła, potem dodać galaretki w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki mleka wymieszać dokładnie mąki, budyń i jajko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukrów, dodać mieszankę, ugotować jak budyń, ostudzić. Wystudzony zmiksować z tłuszczem. Przełożyć ciasto: biszkopt-połowa masy jabłkowej, połowa masy budyniowej-biszkopt-masa jabłkowa-masa budyniowa-herbatniki. Wstawić do lodówki. Składniki na polewę włożyć do garnka, zagotować mieszając, ostudzoną polać ciasto. Schłodzić.
Komentarze