Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem

  • wyświetlono: 764 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Stary przepis , odkurzony i przypomniany . Aż dziw , że tak dawno tego ciasta nie robiłam , bo smak rewelacja , do tego duża blacha starcza na sporą liczbę gości . A samo ciasto , znika w oka mgnieniu . Dostępne składniki i szybkie wykonanie , to też duży plus .

123
  • 18 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
6 jajek
12 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,70 kg. jabłek - u mnie antonówki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek kaszy manny
2 szczypty kardamonu
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe - 40 g. jeden
4 szklanki mleka
10 dag. masła
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 38 cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem

  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem1. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaje cukier , cukier waniliowy , kardamon , mieszam , gotuję ok. 20 minut , zestawiam , dodaję kaszę mannę , mieszam , odstawiam .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem2. 3 szklanki mleka z dodatkiem masła doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostałe mleko zmieszane z budyniem i cukrem , mieszam , gotuję budyń , zestawiam z palnika .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem3. Margarynę z cukrem , cukrem waniliowym i 1 jajkiem miksuję mikserem na puch , ciągle miksując dodaje po 1 jajku aż do wyczerpania jajek . Do puszystej masy ciągle miksując dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Pół ciasta wylewam na blaszkę , na ciasto wykładam masę jabłkową , na masę jabłkową wykładam budyń , całość zalewam pozostałym ciastem , wyrównuję łyżką .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem4. Ciasto piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni - do zrumienienia wierzchu . Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem .

Porady

Ciasto należy upiec dzień przed podaniem - ładnie się pokroi .
Do masy jabłkowej możemy dodać cynamon , moi domownicy wolą kardamon :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkaDeserbudyńcukier puder

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto ucierane z masą makową i budyniem

Bardzo smaczne ciasto, szybkie...

ŁATEK

Dodane przez: jolinka

Ciasto z masą jabłkową

Mój pomysł na delikatne ciasto...

BISZKOPT Z MASA I DZEMEM PORZECZKOWYM I PRAZONYMI WIÓRKAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z dżemem porzeczkowym , masą budyniową...

slodko-kwasny...lekki i orzezwiąjący.....

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Przepyszne ciasto kakaowe z masą...

Jagodowa przekładanka

Dodane przez: Marta1234

Ciasto z masą budyniową i jagodami

Połączenie moich najlepszych smaków.......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE