Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem

4.51 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Stary przepis , odkurzony i przypomniany . Aż dziw , że tak dawno tego ciasta nie robiłam , bo smak rewelacja , do tego duża blacha starcza na sporą liczbę gości . A samo ciasto , znika w oka mgnieniu . Dostępne składniki i szybkie wykonanie , to też duży plus .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    12 dag. margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,70 kg. jabłek - u mnie antonówki
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek kaszy manny
    2 szczypty kardamonu
    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe - 40 g. jeden
    4 szklanki mleka
    10 dag. masła
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 38 cm.
Wystaw ocenę:

4.51 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem 1. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaje cukier , cukier waniliowy , kardamon , mieszam , gotuję ok. 20 minut , zestawiam , dodaję kaszę mannę , mieszam , odstawiam .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem 2. 3 szklanki mleka z dodatkiem masła doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostałe mleko zmieszane z budyniem i cukrem , mieszam , gotuję budyń , zestawiam z palnika .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem 3. Margarynę z cukrem , cukrem waniliowym i 1 jajkiem miksuję mikserem na puch , ciągle miksując dodaje po 1 jajku aż do wyczerpania jajek . Do puszystej masy ciągle miksując dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Pół ciasta wylewam na blaszkę , na ciasto wykładam masę jabłkową , na masę jabłkową wykładam budyń , całość zalewam pozostałym ciastem , wyrównuję łyżką .
  • Ciasto ucierane z masą jabłkową i budyniową oprószone cukrem pudrem 4. Ciasto piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni - do zrumienienia wierzchu . Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem .

Porady

Ciasto należy upiec dzień przed podaniem - ładnie się pokroi . Do masy jabłkowej możemy dodać cynamon , moi domownicy wolą kardamon :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier puder Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować