Przecier z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zbieramy platki rozy (odmiana specjalna jadalna) i wazymy je.
W zaleznosci ile mamy platkow rozy to tyle dajemy cukru krysztalu.
Zasada jest taka, ze cukru dajemy dwa razy tyle co platkow rozy.
Ja robilam tak:
500 gram platkow rozy
1 kg cukru
sok z cytryny
Platki rozy ucieramy recznie (najlepiej w misce z rowkami badz w ceramicznym mozdzierzu z rowkami) razem z cukrem. Robimy to partiami. Po calkowitym utarciu dodajemy sok z cytryny, aby utrwalic kolor. W czasie ucierania w domu przepieknie pachnie. Najlepiej jest ucierac, bo podczas ucierania wydobywa sie z komorek platków, rozany olejek eteryczny.
2.Gotowy przecier wkladamy do malych sloików, przechowujemy w lodówce.
Dodajemy do pączków, muffinek itp.
Możemy mieszac z innymi dzemami.
Warto tez platki róży zostawić na kilka godzin rozsypane na papierze - żeby robaczki powychodziły, jesli są.....
Komentarze