Przecier z płatków róży

4.5 (175 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

aromatyczny....do wypieków i nie tylko.....

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - płatki róży jadalnej: 500 gramów
    - cukier kryształ: 1 kilogram
    - sok z cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • platki rózy 1. Zbieramy platki rozy (odmiana specjalna jadalna) i wazymy je.
    W zaleznosci ile mamy platkow rozy to tyle dajemy cukru krysztalu.
    Zasada jest taka, ze cukru dajemy dwa razy tyle co platkow rozy.
    Ja robilam tak:
    500 gram platkow rozy
    1 kg cukru
    sok z cytryny
    Platki rozy ucieramy recznie (najlepiej w misce z rowkami badz w ceramicznym mozdzierzu z rowkami) razem z cukrem. Robimy to partiami. Po calkowitym utarciu dodajemy sok z cytryny, aby utrwalic kolor. W czasie ucierania w domu przepieknie pachnie. Najlepiej jest ucierac, bo podczas ucierania wydobywa sie z komorek platków, rozany olejek eteryczny.
  • przecier z płatków rozy 2. Gotowy przecier wkladamy do malych sloików, przechowujemy w lodówce.
    Dodajemy do pączków, muffinek itp.
    Możemy mieszac z innymi dzemami.
    Warto tez platki róży zostawić na kilka godzin rozsypane na papierze - żeby robaczki powychodziły, jesli są.....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować