..prosty do zrobienia i pyszny serniczek przygotowany z sera wiaderkowego. Przepis na dużą blachę 25x36cm. Sernik robi się bardzo szybko no i bardzo szybko też znika. Zamiast ciasta spód można wyłożyć herbatnikami..
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
150g miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
7 białek (dwa białka są od ciasta)
sok z cytryny
Prosty i pyszny sernik z sera z wiaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć i wyłożyć na blaszkę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto trochę ciężko się wykłada ale jest smaczne. Ja po prostu wylepiam nim blachę.
2.żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodajemy miękkie masło i nadal ucieramy.
3.Następnie dodajemy ser. Na koniec mleko chwilę miksujemy aż produkty się połączą; wyciskamy sok z cytryny.
4.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy już łyżką. Masę serową wykładamy na blachę wyłożoną ciastem.
5.Sernik pieczemy około 50-60 minut w temp. 170-180st. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika z piekarnika Sernik stygnie w lekko uchylonym piekarniku
Komentarze