Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z sera z wiaderka

  • wyświetlono: 7425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjny, puszysty wręcz piankowy sernik z sera z wiaderka. Sernik wychodzi leciutki, napowietrzony, super się kroi, super wygląda. Bardzo polecam i zapraszam.

P1018962_Fotor
  • 35 porcje
  • 75min
  • Średni

Składniki

Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40

SKŁADNIKI

CIASTO
-około 180g margaryny lub masła
-4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-3 łyżki cukru

MASA SEROWA

-1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości
-3/4 szkl oliwy z oliwek lub oleju
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 1/2 szkl mleka
-1 cukier waniliowy
-6 żółtek (białka odkładamy)

PIANA

-10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
-1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z sera z wiaderka

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.
    Jeśli się klei pokrywamy palce mąką i rozsmarowujemy ciasto w blaszce. Spodu nie podpiekamy. Czas pieczenia sernika jest odpowiedni i spód się pięknie upiecze.
  • 2. masa serowa

    Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, oliwę lub olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Piana

    Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 1,5 szkl cukru
    Miksujemy do rozpuszczenia cukru,czyli dość długo. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :) Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie.
    Wylewamy na ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
  • sernik z wiaderka4. WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik, nie otwieramy, zostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Sernik troszeczkę opadnie, ale nie dużo. Po wystudzeniu sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Pięknie się kroi i jest wspaniały

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikpyszny sernikPuszysty sernikłatwy serniksernik z wiaderkasernik piankowy

Komentarze

Podobne przepisy

Masa sernikowa

Dodane przez: Jola1977-1977

Puszysty sernik z musem truskawkowym

Delikatny,puszysty i aksamitny...

Sernik piankowy w miodowym cieście z bezą

Dodane przez: bienpyt

Sernik piankowy w miodowym cieście z bezą

Puszysty sernik w miodowym cieście...

sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: joanna1974

Sernik z puszystym musem truskawkowym

Pieczony sernik z musem truskawkowym...

image-23sk35l

Dodane przez: tosmakuje

Bardzo puszysty sernik czekoladowy z malinami

Sernik wychodzi bardzo wilgotny...

Torcik piankowy z murzynkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik piankowy z murzynkami

Ciasto z kawowo-migdałowym biszkoptem...

Puszysty sernik

Dodane przez: rzelkazag

Puszysty sernik z dużą ilością jajek

Idealny na rodzinne spotkania.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE