Najlepszy, puszysty, piankowy sernik z sera z wiaderka

4.38 (228 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjny, puszysty wręcz piankowy sernik z sera z wiaderka. Sernik wychodzi leciutki, napowietrzony, super się kroi, super wygląda. Bardzo polecam i zapraszam.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40

    SKŁADNIKI

    CIASTO
    -około 180g margaryny lub masła
    -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -3 łyżki cukru

    MASA SEROWA

    -1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości
    -3/4 szkl oliwy z oliwek lub oleju
    -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
    -1 1/2 szkl mleka
    -1 cukier waniliowy
    -6 żółtek (białka odkładamy)

    PIANA

    -10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
    -1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (228 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Najlepszy, puszysty, piankowy sernik z sera z wiaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.
    Jeśli się klei pokrywamy palce mąką i rozsmarowujemy ciasto w blaszce. Spodu nie podpiekamy. Czas pieczenia sernika jest odpowiedni i spód się pięknie upiecze.
  • 2. masa serowa

    Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, oliwę lub olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Piana

    Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 1,5 szkl cukru
    Miksujemy do rozpuszczenia cukru,czyli dość długo. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :) Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie.
    Wylewamy na ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
  • sernik z wiaderka 4. WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik, nie otwieramy, zostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Sernik troszeczkę opadnie, ale nie dużo. Po wystudzeniu sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Pięknie się kroi i jest wspaniały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować