Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.
Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Komentarze