Polędwica wołowa z białym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso myjemy,
osuszamy i smażymy na
rozgrzanym oleju, co pewien
czas obracając. Po kilku minutach
dodajemy warzywa.
Chwilę smażymy, następnie
wlewamy ok. szklanki wody.
Dusimy ok. godziny. Mięso
wyjmujemy i odstawiamy
w ciepłe miejsce.
2.Masło roztapiamy na patelni,
rumienimy mąkę. Wlewamy
mleko i mieszając, gotujemy
na małym ogniu, aż sos
zgęstnieje. Odstawiamy. Cukier
rozpuszczamy w 2 łyżkach
ciepłej wody, a następnie
mieszamy z sosem.
3.Warzywa rozgniatamy widelcem,
dodajemy do sosu.
Mieszamy. Wkładamy liście
laurowe, doprawiamy solą
i pieprzem. Gotujemy ok. 15
minut. Polędwicę przekrawamy
na pół. Dekorujemy zieleniną.
Podajemy z sosem.
Komentarze