Placki ziemniaczane z wkładką

5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki są pyszne i na ciepło i na zimno, jeżeli ktoś lubi placki POLECAM.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki około 1,5 kg, jajko, cebula 1 szt, 2-3 ząbki czosnku, przyprawa uniwersalna szczypta, pieprz i sól do smaku, mąka ile zabierze ciasto (według uznania)dodatkowo plasterki szynki (najlepiej konserwowa) oraz plasterki sera, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robię ciasto na placki ziemniaczane.
    Ziemniaki i cebule obrać , zetrzeć na tarce (całkiem drobne oczka ), odcisnąć część wytworzonego soku.
    Następnie dodać obrany,przeciśnięty przez praskę czosnek ,jajko ,sól i pieprz do smaku a także odrobinę przyprawy uniwersalnej.
    Na sam koniec dodaje mąkę i dokładnie wymieszać.
    Patelnię rozgrzać dodać olej i nakładać porcje ciasta .
    Smażyć placki .
    Na ciasto nakładać plasterki szynki a na szynkę plasterki sera , nakładać ponownie ciasto i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor.

Porady

sa 2 talerze jedne są z gulaszem dla wnuczka bo on nie lubi sera, zagapiłam się jak robiłam zdjęcie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować