Placki ziemniaczane z cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki średniej wielkości: 6 sztuk
    - średniej wielkości cukinia: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 5 łyżek
    - cebula: 1 sztuka
    - szczypta soli, pieprzu, majeranku do smaku: 1 szczypta
    - gęsta śmietana (opcjonalnie): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, cukinię dokładnie umyć. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na durszlak i odcedzić nadmiar wody. Dodać jajko, przyprawy (sól, pieprz, majeranek) oraz startą cebulę (opcjonalnie i nie za dużo, gdyż cebula przez dużą zawartość cukru szybko się pali). Dosypać mąkę - tylko tyle, by ciasto się związało (mąki nie może być więcej, niż ziemniaków!). Łyżką formujemy nieduże placuszki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy gorące, np. z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować