Placek z wiśniami (bez glutenu, bez tłuszczu, bez jajek, bez nabiału, wegańskie)

4.5 (187 ocen)

Ciasto-eksperyment ;) wyszło.Jeśli nie przeszkadza Ci lekko wytrawny posmak kukurydziany i gryczany - polecam zrobić. Ciasto zniknęło w kilka chwil, dzieciaki wołały o dokładkę, mąż od razu ukroił sobie ćwiartkę z całości ciasta. Wiśnie skusiły każdego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki płatków gryczanych zalane 1/2 szklanki wrzątku
    5 łyżek siemienia lnianego + 15 łyżek wrzątku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
    3-4 łyżki gorzkiego kakao
    1 szklanka cukru lub ksylitolu
    1 szklanka gazowanej wody
    ok. 300g wiśni bez pestek (można użyć mrożonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z wiśniami (bez glutenu, bez tłuszczu, bez jajek, bez nabiału, wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane zmielić, zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Płatki gryczane również zostawić na chwilę, aż wchłoną wodę.
    Do miski wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać płatki gryczane, siemię lniane i wodę gazowaną. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Wylać do okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia, formy. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
    Placek piec w nagrzanym do 190st.C piekarniku ok. 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskotłuszczowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować