Dietetyczne Ciasteczka owsiane z gruszką (bez mleka, bez masła, bez tłuszczu, bez glutenu)

4.51 (156 ocen)

  • 30 min

W składnikach nie znajdziecie margaryny, masła czy innego tłuszczu. Ciastka składają się za to ze zdrowych płatków owsianych, siemienia lnianego czy ziaren słonecznika. Gruszki nadadzą ciastkom słodkiego smak, więc możecie pominąć dodatek cukru.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
    •1 szkl. mąki owsianej
    •1 jajko
    •1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
    •2 średniej wielkości gruszki
    •2 łyżki ziaren sezamu
    •2 łyżki siemienia lnianego
    •2 łyżki wiórków kokosowych
    •2 łyżki ziaren słonecznika
    •2 łyżki pestek dyni
    •50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bezy

Dietetyczne ciasteczka owsiane z gruszką (bez mleka, bez masła, bez tłuszczu, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mus gruszkowy i jajko dodajemy do miski z suchymi składnikami. Gorzką czekoladę siekamy i dodajemy do masy. Miskę z masą odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z masy formujemy kulki. Można delikatnie podsypać mąką owsianą jeśli masa jest nadal zbyt mokra. Kulki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i "rozpłaszczamy" je dłonią. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.

Porady

Do ciastek można dodać również szczyptę cynamonu, kardamonu lub przyprawy korzennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować