Wegańska Szarlotka z budyniem (bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W składzie szarlotki nie znajdziecie krowiego mleka, glutenu, drożdży, a nawet jajek. Jabłka pod warstwą pysznego kokosowo-waniliowego budyniu na kruchym cieście smakują nieziemsko. Taką szarlotkę śmiało możecie postawić na świątecznym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    180 g oleju kokosowego
    100 g mąki ryżowej
    100 g mąki kukurydzianej
    50 g skrobi kukurydzianej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    50 g cukru
    4 łyżki śmietanki kokosowej

    Masa jabłkowo-budyniowa:
    4-5 jabłek
    300 ml mleka sojowego
    100 ml mleczka kokosowego
    300 ml wody
    50 g cukru
    2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
    1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wegańska szarlotka z budyniem (bez glutenu, bez mleka, bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 na spód ciasta, 1/3 ciasta na kruszonkę. Ciasto na spód chowamy do lodówki, ciasto na wierzch umieszczamy w zamrażalniku na ok.1-2 godziny.
  • 2. Z mieszanki mleka i wody odlewamy 1/2 szkl. i dodajemy do niej budynie i cukry. Mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka.
  • 3. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce ciasto z lodówki i lekko ugniatamy ręką. Następnie kładziemy jabłka, wylewamy budyń i ścieramy na tarce ciasto na kruszonkę.
  • 4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Ciasto studzimy i chowamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować