Pierś z kaczki inspirowana Julią Child

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Ta potrawa jest szczególnie bliska kubkom smakowym mojej żony. Przepis powstał jako wariacja na temat Canard a l'orange wg Julii Child.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • BULION:
    - szyja kacza: 1 sztuka
    - liść laurowy (należy połamać celem wydobycia smaku): 1 sztuka
    - ziele angielski: 3 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 4 sztuki
    - goździk: 1 sztuka
    - woda: 500 mililitrów
    SOS POMARAńCZOWY:
    - bulion z kaczej szyi: 200 mililitrów
    - sok z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - cukier biały: 1 łyżka
    - ocet winny czerwony: 3 łyżki
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 sztuka
    - słodkie sherry: 100 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    KACZKA:
    - pierś kacza: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa, masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki inspirowana julią child - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na szyi przygotowujemy w małym rondelku szybki wywar (ok. 500 ml wody) - wrzucamy rzeczoną szyję, liść laurowy (który dla wydobycia aromatów należy połamać), ziele angielskie, pieprz czarny, goździk. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy około 40 minut (w miarę potrzeb uzupełniamy wodę - na sam koniec powinno zostać około szklanki wywaru) - proszę mi wierzyć, przy tak małej ilości wszystkie potrzebne smaki przejdą do wywaru w krótkim czasie.
  • 2. Po przygotowaniu bulionu przechodzimy do kolejnego etapu - przygotowania sosu, bo on gra tutaj kluczową rolę.
    Do rondelka wsypujemy 1 łyżkę cukru i zalewamy 3 łyżkami czerwonego octu winnego. Doprowadzamy do wrzenia - proszę nie wąchać i nie schylać się zbytnio nad garnkiem. Odparowujemy ocet do 1/3 i wrzucamy skórkę z pomarańczy. Można ją pokroić lub wykorzystać długie paski tak jak ja. Skórka ulegnie lekkiej karmelizacji. Następnie dolewamy około 250 ml wywaru (tyle powinno było pozostać z gotowania szyi). Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy 100 ml Marsali.
    Całość redukujemy do ok. 150 ml, przypawiamy solą i pieprzem do smaku - będzie słodkie, ale odrobina soli zawsze jest fajna.
    Pod koniec zaciągamy sos 2 łyżkami masła - nadadzą sosowi gładką konsystencję oraz podniosą właściwości smakowe.
  • Kaczka w sosie pomarańczowym 3. Pozostałą pomarańczę (bez skórki) filetujemy, tak aby uzyskać sam miąższ. Posłuży nie tylko do dekoracji, ale będzie znakomitym akompaniamentem do słodkiego sosu i wyrazistego mięsa kaczki.
    Piersi smażymy na oliwie z masłem (lub na samym maśle, jeśli mamy klarowane). Przed smażeniem oprószamy pieprzem i solą (choć ja solę dopiero po usmażeniu).
    Oprócz filecików z pomarańczy jako garniru używam też glazurowanych marchewek oraz szparagów (twardych, rzecz jasna).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować