Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne pierogi na obiad, pokocha je każdy kto spróbuje

  • 45 min

Składniki:

  • 35 dag mąki, 1/2 szkl. wody, 1 jajko, cebula, 10 dag wędzonego boczku, sól. Na farsz: 35 dag wołowiny z rosołu, 10 dag słoniny, pół bułki, cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki bulionu, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z mięsem 1. Z mąki, letniej wody, jajka i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto, przykryj wilgotną ściereczką. Bułkę namocz, odciśnij. Słoninę gotuj 20 min. Cebulę obierz, posiekaj, lekko zrumień na maśle, zmiel razem ze słoniną, mięsem i bułką, dodaj bulionu tyle, żeby farsz złapał smak i nie był suchy, wymieszaj, przypraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanką lub filiżanką krążki o średnicy 6 - 7 cm, na każdy nałóż łyżeczkę farszu, dokładnie zlep, gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku pod przykryciem, a kiedy wypłyną, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 3 min. Boczek i cebulę pokrój, zrumień, polej ugotowane pierogi, od razu podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować