Pyszne pierogi na obiad, pokocha je każdy kto spróbuje
45 min
Składniki:
35 dag mąki, 1/2 szkl. wody, 1 jajko, cebula, 10 dag wędzonego boczku, sól. Na farsz: 35 dag wołowiny z rosołu, 10 dag słoniny, pół bułki, cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki bulionu, sól, pieprz
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, letniej wody, jajka i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto, przykryj wilgotną ściereczką. Bułkę namocz, odciśnij. Słoninę gotuj 20 min. Cebulę obierz, posiekaj, lekko zrumień na maśle, zmiel razem ze słoniną, mięsem i bułką, dodaj bulionu tyle, żeby farsz złapał smak i nie był suchy, wymieszaj, przypraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanką lub filiżanką krążki o średnicy 6 - 7 cm, na każdy nałóż łyżeczkę farszu, dokładnie zlep, gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku pod przykryciem, a kiedy wypłyną, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 3 min. Boczek i cebulę pokrój, zrumień, polej ugotowane pierogi, od razu podawaj.
Komentarze