Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki

    3/4 szklanki cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    250 g schłodzonej margaryny

    6 żółtek

    3-4 łyżki kwaśnej śmietany

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    40 g zmielonych herbatników


    Pianka:

    3/4 szklanki cukru

    6 białek

    1 opakowanie kisielu malinowego

    2 krople aromatu waniliowego


    Nadzienie:

    750 g rabarbaru

    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 1. Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 cm kawałki.
    Pianka: Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

    Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Pozostałą część ciasta do zamrażarki. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkruszyć w palcach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 55 minut.
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 2. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 3. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 4. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 5. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 6. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką 7. .

Porady

Smak ciasta można wzbogacić dodając do rabarbaru cynamon. Zamiast margaryny można użyć masła. Można śmiało do pianki dodać nie 3/4 szklanki cukru a całą szklankę. Jeśli nie lubisz czerwonego kisielu użyj cytrynowy, też wyjdzie Ci smacznie. Rabarbaru oczywiście możesz użyć więcej, myślę, że tak do 800g. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35cm, jeśli nie masz papieru do pieczenia posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Piekłam na funkcji góra - dół na najniższym poziomie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować