Pierogi z mięsem

5 (153 ocen)

Te pierogi pamiętam z dzieciństwa, mama często je robiła wykorzystując mięso z rosołu.

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    500 g mąki
    1 szklanka wody
    szczypta soli

    FARSZ:
    500 g mięsa z rosołu
    1 duża cebula
    1 jajo
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
  • Pierogi z mięsem 2. Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.

Porady

Podajemy pokraszone rozpuszczonym tłuszczem ze skwarkami lub podsmażone na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować