Pierogi z kaszą gryczaną i serem z dodatkiem mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie. Sól rozpuszczamy w wodzie.
Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodajemy olej i nadal wyrabiamy.
2.Farsz:
Gotujemy kaszę do miękkości w osolone wodzie z dodatkiem łyżki masła, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na maśle.
Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielony ser, cebulę, sól i pieprz, jajko oraz miętę i mieszamy.
3.Ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu pierogów na wierzch jeszcze około 1 min. Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Porady
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
Komentarze