Pierogi z płuckami

4.5 (197 ocen)

Smak tych pierogów, kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i z kuchnią przedszkolną

Składniki:

  • Na około 60 pierogów

    Składniki
    Ciasto:
    ½ kg mąki
    około 1 szklanki wody
    ok. 1 łyżek oleju
    sól

    Farsz:
    1,5 kg płucek
    ok. 5 średnich cebulek
    1 jajko
    sól, pieprz, wegetę do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, rozwałkować i wykrajać pierogi.
  • Pierogi z płuckami 2. Z płucek wykroić grube żyły, pokroić je, wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zmielić.
    Cebulę posiekać drobniutko, zeszklić na patelni. Wszystkie składniki farszu razem wymieszać, dodać przyprawy.
  • Pierogi z płuckami 3. Gotowe pierogi wrzucać do osolonej i wrzącej wody, zagotować. Kiedy wypłyną wyjąć przelać zimną wodą. I polać tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować