Masa cukrowa

5 (168 ocen)

Masa świetnie nadaje się do dekoracji tortów, oraz lepienia figurek.

Składniki:

  • 800 g cukru pudru
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.
    Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Można również, lekko podgrzać na gazie, niedopuszczając do zagotowania. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
  • 2. Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.
  • 3. Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.

    Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem lub omączonym, mąką ziemniaczaną.

Porady

Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce. Masę najlepiej przygotowywać, gdy tort jest już całkowicie gotowy. Jeśli tort jest na bazie bitej śmietany, musimy go wysmarować, masą maślaną (masło lub margaryna + cukier puder) Jeśli lukier się kruszy dodajemy trochę masła. Figurki na tort możemy zrobić dużo wcześniej i przechowywać je w pudełeczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować