Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takie pierożki robię co roku na święta, są bardzo smaczne i na kolacji wigilijnej znikają ze stołu błyskawicznie:) Robię je też często na obiad "w ciągu roku", gdyż kurki mam z reguły zawsze w zamrażarce a przygotowanie tych pierożków zajmuje niewiele więcej czasu niż każdych innych ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    1 kg kapusty kiszonej
    400 g kurek (ugotowanych i drobno posiekanych lub zmielonych)
    70 g soczewicy czerwonej
    duża cebula
    garść świeżego lubczyku
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Z kapusty kiszonej odlewamy część soku, zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 listki laurowe, po 5 ziarenek pieprzu i ziela, łyżkę kminku całego, solimy i gotujemy około 2 godzin, aż kapusta będzie miękka.
  • 2. Następnie osączamy ją na sicie a z reszty wody dokładnie wyciskamy rękami, przekładamy na deskę i drobno kroimy.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną dodajemy do kapusty.
  • 4. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do kapusty.
  • 5. Do farszu dodajemy też kurki, całość przyprawiamy, dodajemy porwany na mniejsze kawałki lubczyk i dokładnie mieszamy.
  • 6. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 7. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
  • 9. Pierożki możemy polać w misce odrobiną oleju i wymieszać a następnie nakładać na talerze dekorując porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować