Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 3739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i p

Apetyczna babeczka
  • 60min

Składniki

Składniki na farsz:


1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki kiszonej kapusty
5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula lub dwie mniejsze
2-3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sól morska gruboziarnista lub zwykła
pieprz


Ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
1 jajo
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

  • 1. 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła.

    2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok 40-50 minut, aż zmięknie. Woda z kapusty powinna prawie całkiem odparować, nadmiar wody w razie potrzeby odlać.

    3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.

    Ciasto - wykonanie:
    1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.

    2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogizdrowie_na_talerzudania_dla_urodykiszona kapustasoczewica

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Violetka76

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pierożki bardzo smaczne, Mogą być...

Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

Dodane przez: agatab

Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

Takie pierożki robię co roku na...

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I ZIEMNIAKAMI

Pierogi nie tylko na Wigilię.

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną

Takie pierogi są niezwykle pyszne...

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

To najlepszy sposób, aby wykorzystać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE