Gulasz ze schabu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gulasz tak przygotowany jest smaczny a mięso jest soczyste, idealny na obiad, który "robi się sam" (prawie;)) !

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 6-7 porcji:
    1,5 kg schabu
    duża cebula
    duża marchewka
    1/3 dużej czerwonej papryki
    1/3 pora jasnozielona część
    gorąca woda – tyle by przykryło mięso
    pieprz
    kurkuma
    sól lub/i Kucharek
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia: odrobina sosu + około 3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pora w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i chwilkę przesmażamy do zeszklenia.
  • 2. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do warzyw, posypujemy kurkumą (po wierchu, nie za dużo ;)), przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem, mieszamy, następnie przesmażamy.
  • 3. Całość zalewamy gorącą wodą gorącą wodą (tylko tyle by zakryło mięso, nie trzeba więcej), dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie)(od czasu do czasu mieszając).
  • 4. Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy około 3 łyżki mąki (zależy od tego jak gęsty chcemy sos), mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (5 minut przed końcem duszenia). Do gotowego dodajemy koperek suszony lub świeży - według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Papryka Por Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować