Gulasz tak przygotowany jest smaczny a mięso jest soczyste, idealny na obiad, który "robi się sam" (prawie;)) !
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 6-7 porcji:
1,5 kg schabu
duża cebula
duża marchewka
1/3 dużej czerwonej papryki
1/3 pora jasnozielona część
gorąca woda – tyle by przykryło mięso
pieprz
kurkuma
sól lub/i Kucharek
olej do smażenia
do zaciągnięcia: odrobina sosu + około 3 łyżki mąki pszennej
Gulasz ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pora w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i chwilkę przesmażamy do zeszklenia.
2.Schab myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do warzyw, posypujemy kurkumą (po wierchu, nie za dużo ;)), przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem, mieszamy, następnie przesmażamy.
3.Całość zalewamy gorącą wodą gorącą wodą (tylko tyle by zakryło mięso, nie trzeba więcej), dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie)(od czasu do czasu mieszając).
4.Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy około 3 łyżki mąki (zależy od tego jak gęsty chcemy sos), mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (5 minut przed końcem duszenia). Do gotowego dodajemy koperek suszony lub świeży - według uznania.
Komentarze