Marchewka z cieciorką do obiadu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i smaczna marchewka na ciepło do obiadu. Zamiast groszku, który z reguły dodaje się do marchewki na ciepło dodałam cieciorkę, gdyż ostatnio moje dzieci groszek wybierają za to "kulki" cieciorki uwielbiają ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    4 średnie marchewki
    100 g cieciorki konserwowej (osączonej)
    1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta kardamonu
    1 duża łyżka masła + 1 łyżeczka masła (na koniec)
    300-400 ml gorącej wody
    około 1 łyżeczka cukru (płaska)
    20 g mąki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka z cieciorką do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki kroimy w słupki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy marchewki, posypujemy cukrem, przyprawiamy kardamonem i kurkumą, przesmażamy mieszając około 3 minuty.
  • 2. Dodajemy cieciorkę, zalewamy gorącą wodą (tylko tyle by przykryło wszystko), dusimy około 20 minut do miękkości marchewki. Pod koniec duszenia ubieramy trochę sosu z garnka do szklanki by przestygnął, wlewamy go do mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, dusimy jeszcze 3 minuty.
  • 3. Do gotowej marchewki dodajemy 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli do smaku (można więcej, trzeba spróbować), koperek suszony lub świeży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować