Szybka i smaczna marchewka na ciepło do obiadu. Zamiast groszku, który z reguły dodaje się do marchewki na ciepło dodałam cieciorkę, gdyż ostatnio moje dzieci groszek wybierają za to "kulki" cieciorki uwielbiają ;)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
4 średnie marchewki
100 g cieciorki konserwowej (osączonej)
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta kardamonu
1 duża łyżka masła + 1 łyżeczka masła (na koniec)
300-400 ml gorącej wody
około 1 łyżeczka cukru (płaska)
20 g mąki
szczypta soli
Marchewka z cieciorką do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki kroimy w słupki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy marchewki, posypujemy cukrem, przyprawiamy kardamonem i kurkumą, przesmażamy mieszając około 3 minuty.
2.Dodajemy cieciorkę, zalewamy gorącą wodą (tylko tyle by przykryło wszystko), dusimy około 20 minut do miękkości marchewki. Pod koniec duszenia ubieramy trochę sosu z garnka do szklanki by przestygnął, wlewamy go do mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, dusimy jeszcze 3 minuty.
3.Do gotowej marchewki dodajemy 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli do smaku (można więcej, trzeba spróbować), koperek suszony lub świeży.
Komentarze